AIO vzw | Associatie voor Interne Opleiding
SitemapContact
» seminaries » Quid terugbetaling Kapitaal, Reserves en Inkoop Eigen Aandelen in het nieuwe WVV ? »
 

Quid terugbetaling Kapitaal, Reserves en Inkoop Eigen Aandelen in het nieuwe WVV ?
seminaries
 Datum: woensdag 24 maart 2021
 Uur: van 19u00 tot 22u00
 Locatie: Online seminarie *
 Spreker: Piet Dujardin - Certam Bedrijfsrevisoren
 Prijs: € 50 /p.p. (vrijgesteld van BTW)
 BIBF nummer: 104741
   * U rijdt best binnen via de groene poort, u kunt zeer gemakkelijk parkeren op de binnenkoer.
   
 
 Omschrijving:

 

Fiscale kapitaal- en reservebewegingen

 

Kapitaalverminderingen zijn van oudsher een doorn in het oog van de fiscale administratie. De kapitaalvermindering vormt immers bij uitstek een techniek om een belastingvrije cash-exit te genereren.

Om een einde te maken aan de zogenaamde step up, die destijds werd verwezenlijkt middels inbreng in natura van een aandelenpakket in een (nieuw) op te richten holding waarbij een meerwaarde werd omgezet in fiscaal volstort kapitaal, heeft de wetgever – op voorzet van de voorzitter van de Dienst Voorafgaande Beslissingen – ingegrepen met de Programmawet van 25 december 2016 en de invoering van de zogenaamde transparantieregel.

De step up wordt eveneens, zij het met wisselend succes, geviseerd door de algemene antimisbruikbepaling van artikel 344, § 1 WIB 92.

Eind 2017 volgde een tweede wetgevend ingrijpen om de kapitaalvermindering fiscaal minder aantrekkelijk te maken. Door het invoeren van de pro rata regel kan een kapitaalvermindering sinds 1 januari 2018 nog slechts uitzonderlijk volledig belastingneutraal gebeuren.

In de webinar bespreken we de drie voormelde beperkingen bij de creatie van fiscaal kapitaal enerzijds en het doorvoeren van een kapitaalvermindering anderzijds. We duiden enkele aandachtspunten en praktische optimalisatiemogelijkheden.

Tot slot staan we stil bij de inkoop van eigen aandelen, een techniek die met de invoering van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen een opwaardering heeft gekregen en in sommige gevallen kan dienen als alternatief voor een kapitaalvermindering.

   
 Documenten:
  Quid terugbetaling Kapitaal, Reserves en Inkoop Eigen Aandelen in het nieuwe WVV ? 263,99 KB 
  Quid terugbetaling Kapitaal, Reserves en Inkoop Eigen Aandelen in het nieuwe WVV ? 2,30 MB 
 
Prijs cursus (zonder inschrijving op seminarie): € 40 KOPEN
 
 

Associatie voor Interne Opleiding vzw (erkenningsnummer IAB: B0579/2019-05)
Torhoutsesteenweg 367 | 8200 Brugge (St.Andries) | T. +32 (0)496 79 61 12 | E. info@aiovzw.be

 

welkom | seminaries | cursussen | nieuws | over AIO | faq | links | mijn account                                                                    prijzen zijn vrijgesteld van BTW